Bestem så! Håndtryk eller ej?

DEBAT: Krav om håndtryk ved tildeling af statsborgerskab får et komisk anstrøg i disse epidemiske tider.

Af Marianne Olsen

Storm P. tegnede engang en lille mand bag et stort skrivebord. Foran skrivebordet står en stor kraftig arbejdertype. Teksten til tegningen er: ”Bestem så!”

Venstres næstformand Inger Støjberg minder om den lille mand bag det store skrivebord der, inspireret af DF’s Martin Henriksen, har bestemt at nye danske statsborgere skal give hånd. Det får unægtelig et komisk anstrøg – ikke mindst i disse epidemiske tider.

Inger Støjberg har besluttet at pådutte befolkningenat den berygtede håndtryksceremoni er udtryk for en bekræftelse af troen på kønnenes ligestilling, og for at den nye danske statsborger har taget Danmark til sig. Den 17. januar 2019 var hun selv den, der gav nye danske statsborgere det håndtryk, som efter hendes udsagn gjorde dem til ’danskere’.

Den 2. marts i år gentog Inger Støjberg så det synspunkt i Deadlinepå DR2. Idéen kommer fra DF, et parti, man kan undre sig over, at hun ikke er konverteret til.

Flere borgmestre har tilkendegivet at hilsemåden med håndtryk ikke er specielt dansk, og at der er andre omgangsformer, den nye statsborger hellere vil bruge.

I min ungdom lagde jeg mærke til, når jeg rejste i Frankrig, at det var helt almindeligt at mænd, når de kom ind på en café, og de ved baren fik enten et glas vin eller en kop espresso, hilste med et hjerteligt nævetryk på de andre der var til stede. Det var indledning til en god kort snak, inden de skulle videre med arbejdet. Men i Frankrig har man netop i denne tid appelleret til at man undlader at gøre sådan og passer på sig selv for at undgå coronarvirus.

Når man hilser på dronningen, tager man hvide handsker på; de bliver ovenikøbet lagt frem til én. Det er gammel dansk skik.

Under alle omstændigheder er håndtrykket uhygiejnisk, både i epidemitider og alle andre tider. Men nu er Inger Støjberg altså hoppet på Martin Henriksens idé og gjort den hilsemåde til en betingelse for at blive dansk statsborger. Hun må jo synes at magten er sød. Vil man ikke trykke hånd, bliver man måske meldt til politiet? Man får i hvert fald ikke sit statsborgerskab.

Besynderligt at Martin Henriksen og Inger Støjberg kan få Folketinget til at gå med på en så absurd ordre – og ikke mindst i disse tider, hvor man må le højt ad de tåbeligheder, hvis man da ikke hellere vil græde.

I Deadline medvirkede også to fornuftige borgmestre, først Holger Schou Rasmussen fra Lolland kommune, derefter Birgit Hansen fra Frederikshavn. De erklærede ganske vist, at de ville rette sig efter loven, men hvor var det befriende at høre dem afvise, at håndtrykket skulle have noget med danskhed eller ligestilling at gøre.

Birgit Hansen tilføjede, at den ceremoni skulle byde de nye borgere hjerteligt velkommen, at det skulle være en fest.

Og det er jo lige netop det: Når man tænker på den smålighed, partiet Venstre nu er blevet symbol på sammen med DF, må andre have lov til at sige stop for den slags forrykte sludder. De nye borgere er en gave til vores fædreland, der ellers er ved at blive fuldstændig indkroget i sig selv.