De første uledsagede flygtningebørn er kommet ud af Grækenland

12 uledsagede flygtningebørn er flyttet fra bl.a. Lesbos til Luxembourg. FN opfordrer andre EU-medlemsstater til følge trop.

FN-organisationer konstaterer med glæde, at ​​12 uledsagede asylansøgende børn fra Grækenland er ankommet til Luxembourg. Børnene har boet i overfyldte modtagelses- og identifikationscentre i flere måneder på øerne Lesbos, Samos og Chios. Tyskland er i færd med at flytte en anden gruppe af uledsagede børn fra Grækenland, der skal ankomme i weekenden.

Dette er de første flytninger under et EU-initiativ for 1.600 uledsagede børn, hvor ti medlemsstater har lovet at deltage.

FN-organisationerne understreger i en pressemeddelelse, at flytningen er i tråd med børnenes bedste interesser og tager højde for deres beskyttelsesbehov og eksisterende familiebånd. Organisationerne bemærkede samtidig, at der er behov for at etablere mere forudsigelige ordninger for flytning inden for EU.

– Vigtigheden af ​​dette afgørende initiativ forstærkes nu på grund af de udfordringer, vi alle står overfor fra COVID-19. Flytning af sårbare børn, især i en tid med øget vanskelighed, sender et stærkt budskab om europæisk solidaritet, og vi håber, at dette snart vil udvide sig, siger Ola Henrikson, der er regionaldirektør for FN’s Internationale Migrationsorganisation (IOM) for EØS, EU og NATO.

Flytningen af 1 pige og 11 drenge, to af dem syriske og ti afghanske i alderen 11 til 15 år, er blevet ledet af regeringerne i Grækenland og Luxembourg med støtte fra Europa-Kommissionen, UNHCR og IOM.

– Tolv børn ser i dag en lysere fremtid i et nyt land, siger Philippe Leclerc, UNHCR’s repræsentant i Grækenland. – De europæiske lande skal samarbejde om at dele ansvaret med Grækenland og sikre, at alle uledsagede børn er trygge og får omsorg.