Foredrag

Netavisens redaktionelle medarbejdere og kilder tilbyder foredrag og oplæg til debat. Siden opdateres med flere foredragsholdere og emner.Kontakt redaktion@sameksistens.dk for bestilling.

‘Byg bro med din tro
Svend Løbner viser, hvordan tro og religion kan blive indgang til spændende samtaler med mennesker fra andre kulturer – i opgangen, i bussen, i skolen og på arbejdet. Han trækker på erfaringer fra sin opvækst i Tanzania, og interviews og reportager i Østafrika og Mellemøsten for forskellige hjælpeorganisationer, samt årelange studier i Toraen, Rig Veda, Upanishaderne, Ny Testamente, Bhagavad Gita og Koranen. Foredraget ledsages af et pædagogisk tilrettelagt diasshow.
Svend Løbner er redaktør for Sameksistens.dk, freelancejournalist og forfatter til flere bøger om kommunikation og kulturmøde.


‘Etik og den uafsluttede samtale
Marianne Olsen fortæller om to uundværlige rettigheder i forfatteren Andreas Simonsens tænkning: taleret og lytteret. I etikken vil vi søge til bunds i de emner, der bliver taget op. Vi kan med vores vilje til at lytte til hinanden komme ind til kernen i det, vi har fælles: Hvordan hænger verden sammen, når vi er i nød, eller når vi deler hinandens glæder? Hvad kan vi hente hos religionerne og visdom fra alle tider, og hvordan kommer vi af med de plagsomme fordomme?
Marianne Olsen er tidligere lektor i religionskundskab på Herlufsholms Gymnasium og redaktør for SOS mod racisme’s blad.

Flygtningenes danmarkshistorie
Husker du strømmen af asylsøgere på de danske motorveje i efteråret 2015? Eller Danmarks længste kirkeasyl i Blågårds Kirke i 1992? Dansk flygtningepolitik har ændret sig, men spørgsmålene er de samme: Hvem skal vi tage imod? Hvilke rettigheder skal de have? Og hvad vil det sige at være en velfungerende samfundsborger i Danmark? 
I dette foredrag fortælles om de mange flygtninge, der er kommet til Danmark siden 1956 – ungarere, polske jøder, chilenere, vietnamesere, iranere og mange andre. Og der lægges op til debat om, hvad god integration vil sige.  
Malene Fenger-Grøndahl er journalist og forfatter og har skrevet bøger om flygtninge, etniske minoriteter og religionsmøde samt rejsebøger og børnebøger.Foto: Søren Kjeldgaard

Barn uden barndom
Reath Kawang Nyak fortæller om sin opvækst i Sydsudan – hvorfor han sammen med familien må flygte, og hvordan han underflugten mister kontakten til sin familie. Han lever nogle år i en flygtningelejr og bliver som 14-årig udvalgt af UNICEF til at komme til Danmark som kvoteflygtning.
Reath fortæller om sin personlige integration – om den nye kultur og de udfordringer han møder som dreng og ung. Men det er også en fortælling om et menneske, som kom uden fysisk bagage, men som rummer en indre styrke til at ville noget med sit liv.
Reath Kawang Nyak er uddannet ved Diakonhøjskolen i Aarhus, hvor han har en professionsbachelor i Kultur, Kristendom og Kommunikation. Han er medstifter af foreningen Sudanmark og har repræsenteret Danmark ved en FN-konference om Ungdom og menneskerettigheder i Genève i 2017.