Giv til den gode sag – for sagens egen skyld

DEBAT: Corona lukker genbrugsbutikker, som er hjælpeorganisationers vigtigste indtægtskilde. Samtidig er det netop på grund af Corona, der er brug for pengene mere end nogensinde før.

Af Svend Løbner

Det har altid undret mig, når organisationer tvinges til alle mulige krumspring for at få folk til at donere penge. Hvorfor ikke bare give til en god sag? Give til den gode sag for sagens egen skyld?

Det er da lige meget, om jeg vinder en rejse, en bil eller noget helt tredje. Jeg giver, fordi jeg har lyst til at give, og fordi projektet motiverer mig. En skole for udsatte børn i Kenya, symaskiner til en flok aidsramte kvinder i Tanzania, eller et medie, der insisterer på et positivt, nuanceret og dækkende billede af virkelighedens flerkulturelle Danmark.

Lige nu bløder genbrugsbutikkerne i Corona-krisen. De må lukke og sende deres frivillige medarbejdere hjem. De allerfleste frivillige er jo i den sårbare gruppe over 65 år. Mission Afrika mister 3 millioner kroner om måneden på den konto. Danmission 5 millioner. Kirkens Korshær må vinke farvel til 2 millioner kroner om ugen.

Om ugen! Bare fordi vi har vænnet os til at få noget for noget. En trøje, en stol, en plade eller lidt nips til kaminhylden for at give lidt til organisationernes hjælpearbejde. Jeg lider selv af samlermani med hensyn til gamle LP’er. Men den last må jeg altså overvinde nu.

Det kan ikke være rigtigt, at vi skal lokkes med præmier, gevinster eller en god handel for at give. Det er ikke fair, at hjemløse, fattige og sårbare medmennesker skal have det endnu værre, fordi vi ikke kan undvære hyggeturen til genbrugsbutikken.

Det er jo en glæde at give i sig selv. Og fattige, kriseramte mennesker har brug for vores hjælp. Især nu, hvor Corona spreder sig og især rammer dem, der ikke har mulighed for at beskytte sig.

Det er ironisk, ikke? Corona lukker genbrugsbutikker, som er hjælpeorganisationers vigtigste indtægtskilde. Samtidig er det netop på grund af Corona, der er brug for pengene mere end nogensinde før.

Derfor må vi strække os ud over vores ”noget for noget-tankegang”. Skidt med vinderchancer og rørende takkebreve. Slip bare slanterne!

Klummen er bragt i Avisen Danmark.