Håndtryk ved grundslovsceremoni er suspenderet

Under Corona-krisen er det nu ikke længere et kategorisk krav, at nytilkomne skal give håndtryk for at modtage dansk statsborgerskab.

Opdateret 17. april 2020 kl. 10.06

Nu kan alle de mennesker, der har arbejdet hårdt for at blive danske statsborgere, blive modtaget i det danske fællesskab.

Efter Coronasmitten er kommet til landet, har myndighederne tøvet med at give dansk statsborgerskab til dem, der har ret til det, selv om håndtrykket i al almindelighed er blevet afskaffet som hilsemåde indtil videre.

Men i dag meddeler dagens radioaviser, at integrations- og udlændingeministeren har suspenderet det – foreløbig for de næste seks måneder.

I en pressemeddelelse skriver Udlændinge- og Integrationsministeriet:

“Regeringens ønske om at suspendere håndtrykket skal ses i lyset af COVID-19 og de nuværende anbefalinger fra sundhedsmyndighederne om ikke at udsætte sig selv og andre for smitte ved at give hånd.”

Og tilføjer:

“Det er regeringens opfattelse, at kravet om håndtryk også fremover skal stilles, når sundhedsmyndighederne ændrer deres anbefalinger.”

Udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye udtaler:

“Vi kan selvfølgelig ikke forlange, at nye statsborgere skal give borgmesteren hånden, når sundhedsmyndighederne anbefaler, at man slet ikke giver hånd. Jeg tør ikke sige, hvornår vi kommer til at give hinanden hånd igen. Men vi kan ikke lade flere tusinde ansøgere vente på ubestemt tid på at blive statsborgere. De opfylder alle andre krav. Derfor vil vi sætte reglen om håndtryk på pause. Det synes jeg er sund fornuft.”