Livet blomstrer i kolonihaven

Dramatiker og dukkefører inviteret os med i sit frirum sammen med 40 andre forfattere bogen ”Livets gang i HF Prøvekluden”.

Af Svend Løbner

Der sker noget med os mennesker, når vi bevæger os ud af lumre rum og ud i det fri, hvor solen står højt på himlen, fuglene synger og man næsten kan høre græs og planter gro. Vi trækker vejret lidt dybere ned i lungerne, vi får de missende øjne op for det mirakel, livet jo er, og vi kommer lettere til latter i samtalen med familie og venner.

Haven er et frirum i mere end én betydning. Fri, fordi vi er ude af vores indklamrende huse. Og fri, fordi vi bliver os selv i pagt med naturen.

Livsbekræftende og pudsige indlæg

Ja, så højstemte tanker melder sig ved læsning af Michael Svennevigs bog Livets gang i HF Prøvekluden – En hyldest til kolonihaven. For her bidrager 40 kulturpersonligheder med livsbekræftende indlæg om, hvad livet i kolonihaven betyder for dem. det er blevet til en serie pudsige historier fra blandt andet Jytte Abildstrøm, Egon Clausen og Stig Dalager. Historier, der også byder dem indenfor, der blot suser forbi derude på landevejen. Viser dem, hvordan man kan leve enkelt og nyde nuet.

– Dette er ikke en havebog med gennemgang af latinske navne på planter og blomster, indrømmer Michael Svennevig, der har samlet alle indlæggene.

– I min egen have gror der primært menneskelige relationer, og jeg betragter kolonihaven som et sted, hvor mennesker mødes på kryds og tværs. Bogen handler om de relationer vi har til hinanden – og vores haver, skriver han.Rummelighed over for fremmede

Michael Svennevig er forfatter, dramatiker og festivalarrangør. Han har skrevet fem romaner, 10 portrætsamtalebøger og 25 teaterstykker. Og så er han udlært som dukkemager og dukkefører ved SPACE OPERA, ”Det Eksperimenterende Værksted”, i Nordgrækenland.

Siden er det blevet til enmandsteater den polsk/danske teatergruppe ”Sceny Osobiste” og optræden som dukkefører og skuespiller ved flere polske teaterfestivaler. Herhjemme skrev, instruerede og spillede han med i mysteriespillet “Ariel” i flere danske kirker – i samarbejde med konfirmanderne.

Michael Svennevig

Mod og lyst til at mødes

I august sidste år stod Michael Svennevig for 11. gang i spidsen for festivalen ”Mød verden”, hvor ikke færre end 90 kunstnere medvirkede i fem bydele i København. Omdrejningspunktet er mødet med det fremmede, mødet mellem danskere, flygtninge og udlændinge.

– Det handler om at have modet og lysten til at mødes, for at undgå at vi bliver fremmede for hinanden. Kunsten er det spejl vi gensidigt spejler os i, og vi skal nyde og værdsætte den frihed og det håb det giver at mødes på tværs af forskelle og kulturer, skriver Svennevig.

– Jeg lader mig inspirere af livshistorier, og er specielt optaget af mødet mellem det fremmede og det nære, fordi jeg mener at vores evne og lyst til at tage imod det fremmede afspejler vores egen rummelighed både over for os selv – og andre, skriver han på LinkedIn.

En buket frodige fortællinger

Og rummeligheden, den melder sig selv i kolonihaven. De 40 medvirkende i hans hyldest til kolonihaven har sammensat en flot og meget forskelligartet favnfuld frodige fortællinger og digte ud. Sideløbende har Michael Svennevig fotograferet og talt med kolonister fra syv til 80 år om, hvad de bruger haverne til.

– Det er fortællinger, der handler om frihed og fællesskab, pointerer han. – Jeg vil blæse i hornet og hejse flaget for kolonihavebevægelsen og byde indenfor i HF Prøvekluden, der er alle og ingen steder. En kolonihave placeret lige i hjertet.

Livets gang i HF Prøvekluden er udgivet på forlaget Epigraf.