Ny bog opfordrer til teologisk refleksion ovenpå Coronapandemien

På Herrens Mark er et forsøg på ”teologisk reframing” af kirkens selvforståelse i lyset af samfundets nedlukning. 12 forfattere bidrager med hver deres kapitel.

Det bliver godt igen. Sådan skrev tusindvis af børn på regnbuer, som de malede og satte i vinduerne i foråret 2020, da det danske samfund lukkede ned for at dæmme op for Coronasmitte.

Nu er der udkommet en bog, der deler børnenes håb. Det bliver godt igen, men det bliver ikke det samme som før, lyder det på bagsiden af På Herrens Mark. Bogen er en antologi skrevet af 12 forskellige forfattere, blandt dem Anne Mie Skak Johanson, sekretariatsleder på Himmelske Dage i Roskilde og Jonas Adelin Jørgensen fra Mellemkirkeligt råd. Bogen er redigeret af Tomas Baldur, der også er idémand bag projektet.

– Hvad kan kristne kirkeligt set lære af at være i corona-eksil sammen med hele resten af samfundet? spørger frikirkepræsten Tomas Baldur i et indlæg på Kirke.dk. – Svaret kan ikke kun være at få genåbnet kirkerne i en fart og vende tilbage til business as usual. Graden af kirkens reelle læring ses på dens evne til teologisk reframing, skriver han.

Altså teologisk refleksion over, hvad Kristus, kristendom og kirke betyder i en krisetid, hvor Coronarestriktioner begrænser eller helt lukker aktiviteterne. Udgiverne på ProRex Forlag håber, bogen bliver ”inspiration til og katalysator for sådanne samtaler i Danmarks fri- og folkekirker”.

– Coronakrisen har lært os, at der er sider af livet, som ikke kan kontrolleres. Ud af denne bevidsthed vokser der i samfundet – og dermed også i kirken – en ny slags fællesskabsfølelse, skriver formand for Evangelisk Alliance Thomas Bjerg Mikkelsen i en anbefaling.

– Vi erkender, måske med større styrke end længe, vores indbyrdes afhængighed. En epidemi er en høj pris for den erkendelse… Nu er det op til os, hvad vi vil gøre med den. Kan vi gå ud af denne krise med en løftet samhørighed, vil meget være vundet. Derfor er det opløftende, at der udkommer en bog, som udfordrer os til fælleskirkelig dialog om, hvad vi kan lære af pandemien – teologisk, menneskeligt og praktisk, skriver han.

Bogens 12 kapitler kan uden tvivl også inspirere andre religiøse trossamfund.  

For en ting er sikkert: Det bliver godt igen!

Thomas Baldur (red.)
På Herrens mark. Kristus, kirke og coronakrise. Erfaringer og perspektiver
174 sider
ProRex Forlag, 2021