‘Pia Kjærsgaards udtalelser i Folketinget er racistiske’

DEBAT: De racistiske tendenser kommer tydeligere og tydeligere op til overfladen. Endda i DF-politikers benægtelse af, at der finder racisme i Danmark.

Af Marianne Olsen,

Hvorfor vil så mange begå racistisk kriminalitet og udtale sig racistisk, men ingen vil indrømme det?

Fra politiets side vægrer man sig ved at karakterisere mordet på en dansk-tanzanier som et mord med racistiske motiver: En af gerningsmændene havde hagekors tatoveret på benet og havde holdt sit knæ ned på offerets hals.

Så langt så skidt.

Politiets forskrækkelse

”Der er på nuværende tidspunkt ikke noget, der peger i retning af racisme,” lød det fra vicepolitiinspektør Henrik Schou til DR: ”De sigtede har begge erkendt at have udøvet vold mod den afdøde, men de nægter sig skyldige i drab”.

Her er et eksempel på at forbryderne ikke skyr noget middel for at myrde et menneske, men samtidig er Politiet forskrækkede for en sproglig retvisende betegnelse af deres forbrydelse.

Nødvendigt at se racismen i øjnene

Derfor er det bydende nødvendigt at vide hvad der tales om.

Racisme er bunden på den glidebane, hvor man begynder med generaliseringer. Glidebanens bund er nået efter en kuren ned over en række holdninger og bedømmelser af et menneske ud fra dets udseende eller kulturelle baggrund.

Pia Kjærsgaards racistiske tale

Pia Kjærsgaard mener at hendes udtalelser i Folketingets afslutningsdebat ikke er udtryk for racisme. Men hendes udtalelser beviser det modsatte.

Pia Kjærsgaard brugte et tænkt eksempel en arbejdsgiver, der får en ansøgning fra ’Aysha’, og fortsatte:

”Tænk, hvis hun nu kom anstigende med tørklæde.”

Den tanke er en fordom der hæfter alene ved navnet. Den fordom er racistisk.

Det er usikkert om Aysha kommer med tørklæde og, hvis hun gør, ville en vægring ved at bruge det som grund til ikke at ansætte hende, være en racistisk grund, for vi inddrager nu kulturforagten som en form for racisme.

Tydelig racistisk holdning

Desuden tillægger Pia Kjærsgaard den muligt kommende arbejdsgiver denne ængstelige fordom:

”Tænk, hvis hun skal bede fem gange om dagen.” Det er en racistisk tanke. Hverken arbejdsgiveren eller Pia Kjærsgaard ved noget om det, og hvis det endelig i nogle tilfælde er en realitet, holdes der formentlig fem små pauser i løbet af en arbejdsdag. Det er overhovedet ikke noget problem.

Dernæst:

”Tænk, hvis hun blev radikaliseret”: Her har vi en helt tydelig racistisk holdning: Folk af alle ideologier løber risikoen for at blive radikaliseret, dvs. blive fanatisk yderliggående ud ad deres egen retning.

Forklaring i modsætning til forståelse

Pia Kjærsgaard demonstrerer et ganske klart eksempel på hellere at ville forklare end at forstå. Derfor forstår hun ikke folk, der er anderledes end hende selv.

Pia Kjærsgaard er ikke racist! Det siger hun i hvert fald selv. Men hun ved altså ikke, hvad hun taler om.

Det er rigtig dårligt for demokratiet, at medlemmer af det høje ting snakker om fænomener, de ikke har sat sig ind i.