Regeringen vil straffe negativ social kontrol som psykisk vold

Regeringen vil straffe brugen af religiøse skilsmissekontrakter til at fastholde en person i et ægteskab med op til tre års fængsel.

Den socialdemokratiske regering skruer bissen på over for familier og religiøse forkyndere, der bruger religiøse kontrakter i skilsmissesager. ”Regeringen vil ikke acceptere, at der er kvinder i Danmark, der underlægges sharialignende love,” lyder det i en pressemeddelelse fra Udlændinge- og Integrationsministeriet.

Regeringen vil bl.a. skrive negativ social kontrol ind som eksempel på psykisk vold i straffelovens § 243, der kan straffes med op til 3 års fængsel.

– Vi vil ikke tolerere eller acceptere parallelsamfund og negativ social kontrol i Danmark. Ingen skal leve i ægteskaber, der reelt er fængsler. Det skal stoppes, udtaler udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye.

– Religiøse skilsmissekontrakter lavet efter sharia-regler er dybt forkastelige og uacceptable eksempler på negativ social kontrol i Danmark, udtaler justitsminister Nick Hækkerup.

Straffen for at fastholde en person i et ægteskab med tvang skærpes, så det kan give op til fire års fængsel.

Det skal desuden være muligt at inddrage pas fra mindreårige, hvis der er grund til at antage, at de skal giftes eller vies religiøst i udlandet.

Regeringen vil forbyde religiøse vielser af mindreårige. Målet er at forhindre, at mindreårige piger presses af eksempelvis familie til at blive religiøst viet. Religiøse forkyndere skal kunne straffes med op til to års fængsel og udvisning af Danmark, hvis de foretager religiøse vielser af mindreårige. Det samme gælder forældre, som lader deres børn indgå en religiøs vielse eller andet ægteskabslignende forhold. Det gælder også personer over 18 år, der indgår ægteskabslignende forhold med en under 18 år.

Lovforslaget vil blive fremsat for Folketinget inden jul.