To venner og et poetisk møde med en hård virkelighed

Møde mellem dansker og palæstinenser er blevet til en film om et liv som flygtning i Libanon. Vises i Aarhus den 12. september.

I 2019 tog den danske filmskaber Søren Marcussen til Libanon sammen med, sin ven gennem mere end 20 år, Imad Kaaouach. Målet var at besøge flygtningelejren Mieh Mieh, hvor Imad blev født i 1959 og levede de første 11 år af sit liv som statsløs palæstinenser.

For 25 år siden kom Imad til Danmark. Han bor og arbejder i dag Gellerup ved Aarhus, hvor han er engageret i bydelens kultur- og klubliv.

Sørens filmprojekt: ’Det Gode Menneske i Gellerup’, handlede om mennesker, der bor og arbejder med børn og unge i Gellerup og har gjort Danmark til deres hjemland samt Aarhus til deres by.

De to venners rejse til Libanon, tilbage i tiden, er blevet til filmen ”Det vi husker”. Filmen er et poetisk møde med en hård virkelighed, der står i stærk kontrast til Imads positive barndomsminder.

”Det vi husker” har premiere lørdag d. 12. september kl. 16.30 i Aarhus-biografen Øst for Paradis.

Søren og Imad er på en rejse, der for Imad bliver et gensyn med flygtningelejrens barske dagligdag. Han har ikke besøgt lejren siden han forlod den som 11-årig, af frygt for at den hårde virkelighed skulle ødelægge de gode minder. Samtidig er filmen et møde med ukuelige mennesker, hvis livsvilkår gør, at de lever i nuet. Trods svære odds og hårde forhold finder de glæde i livet.

Filmen er en rejse med en poetisk tråd, hvor kunsten finder vej op gennem beton og asfalt, går nye veje og skaber forbindelse mellem mennesker på tværs af nationalitet, kultur og sprog.

I Libanon blev Søren Marcussen inviteret til at deltage i et digtertræf med palæstinensiske og libanesiske digtere. Med i kufferten havde Søren sin digtsamling, ”Det vi husker, er det alt vi har – 70 strejf af poesi”. Og på blot en enkelt dag oversatte Imad en håndfuld af Sørens digte, som blev læst op på dansk og arabisk til arrangementet

Imad Kaaouach har været med til at starte Palæstina Film Festival, der i marts i år blev udsat pga. corona’en, men som nu holdes i Aarhus for 7. år i træk.