Vollsmosepiger gør op med social kontrol

Egzone og Hanna vil ikke lade familier og fremmede mænd bestemme, hvordan de skal klæde og gebærde sig i det offentlige rum.

To unge kvinder fra Vollsmose er med i ny kampagne, der sætter fokus på negativ social kontrol og æresrelaterede konflikter.

En af dem er Egzona Baftjari på 20 år, der som teenager oplevede, at fremmede mænd påvirkede hendes far til at kontrollere sin kones og døtres adfærd og frihed.

I dag har hun gjort op med farens kontrol, og hun forsøger at leve et liv efter egne ønsker og drømme, fortæller hun til Vollsmose Avisen. Sammen med sin mor gik hun til sin far, der gik med til at stoppe kontrollen af sine døtre. 


Måtte vælge vennerne fra

Også Hana Mukthar på 20 år er fra Vollsmose og en del af oplysningskampagnen, som Styrelsen for International Rekruttering og Integration står bag.

I en video fortæller hun om, hvordan hun valgte at stoppe med at bære tørklæde, hvilket resulterede i chikane fra hendes gamle vennekreds, der mente hun levede for frit. Hun endte med at måtte vælge vennerne fra.

– Jeg håber at min video er en øjenåbner. At den kan vise, at det faktisk er okay med en holdning og en mening. Det er vigtigt, at vi kæmper sammen. Vi skal tage bladet fra munden, siger hun til TV2 Fyn ifølge Vollsmose Avisen.

Se videoerne her.